Meld je NU aan voor onze workshop op 13 mei a.s.

Leven met rugklachten

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 20:21

"Door mijn lichamelijke klachten was ik niet blij. Vooral niet. Ik was ongelukkig als ik daarom thuis moest zijn, liet dan voor mijn gevoel mijn werk en mijn collega’s in de steek. Het lukte en wilde allemaal niet. Hierdoor had ik heel veel moeite met mijzelf, wist ik het niet meer goed. Ik wilde wel linksom of rechtsom maar het wilde niet. Ik was vol frustraties en wist niet meer hoe ik het hebben moest"

J. vertelt over haar rugpijn en wat dat met haar deed. Het had naast de fysieke klachten ook invloed op haar mind.

"Echt ik wilde zo graag maar mijn rug liet mij telkens in de steek. Alle aandacht ging hiernaartoe. Ik had er echt alles voor over om goed te functioneren en gaf mijn rug altijd de schuld, dat ik daardoor niet functioneerde. 

Nu speelt dat af en toe nog wel mee maar nu kan ik het anders oplossen of er een draai aan geven dat het wel functioneert

Eigenlijk kreeg mijn rug altijd de schuld, het lag niet aan mij maar aan mijn rug, ik wilde wel maar mijn rug, mijn rug die wilde niet. Ik deed zo mijn best en toch liet mijn rug mij in de steek, wat was ik teleurgesteld in mijn rug. Toch wilde ik niets veranderen, ik moest al het werk wat ik deed kunnen en blijven doen, ik moest paardrijden, ik moest dit en ik moest dat, ik moest nogal wat van mijzelf."

 

"Toen kwam ik bij Sanders + De haan en kreeg ik een hele grote spiegel voorgehouden en kwam ik erachter dat er toch iets meer aan de hand was dan alleen mijn rug. Dit dacht ik in eerste instantie helemaal niet. Ik kwam erachter dat ik last van mijzelf had. Ik weet nog goed toen gezegd werd dat ik niet gelukkig ben, dacht ik huh niet gelukkig met mijzelf, hoezo? Volgens mij ben ik best gelukkig met mijzelf maar nee ik kwam erachter dat ik helemaal niet gelukkig was. Ik had het echt niet door."

 

Ze kwam erachter dat ze het een en ander nog op moest lossen, issues, zeg maar. 

"Met vrienden, familie en eigenlijk met iedereen om mij heen. Heel veel dingen bedacht ik voor anderen. Onbewust zette ik mensen op afstand, want dan zei ik tegen mijzelf daar moet ik eerst even over nadenken. Dus dacht ik overal lekker lang over na.

En dan na goed overleg met mijzelf reageerde ik, dat kostte mij bakken met energie en als ik dan eindelijk reageerde dan was het altijd vanuit een excuus of vanuit een overtuiging. Uitleggen, daar was ik ook heel goed in, om het voor mijzelf te verantwoorden. Ik dacht altijd over mijzelf dat ik heel duidelijk was, anderen zeiden ook vaak tegen mij “nou jij durft wel te zeggen wat je ergens van vindt” nou eigenlijk was dat helemaal niet zo, ik gaf altijd een gepast antwoord, aangepast aan de ander. Dat was heel vermoeiend."

 

Als ze het zo deed was ze eigenlijk altijd in een soort van dip, was altijd met de ander bezig, wat die dacht en wat de reactie zou kunnen zijn en waarom iemand deed wat hij deed. Ze ging er een eigen verhaal van maken en daar werd ze niet gelukkig van, ging op de loop met dingen, terwijl dit niet bevestigd was.

"Ik was alleen nog maar moe, logisch dat mijn rug op enig moment zei van joh toedeloe, ik had echt nooit de conclusie getrokken dat het 1 met het ander te maken had.

En nu, nu heb ik opgelost wat er opgelost kon worden en heb ik niet meer het gevoel dat ik de zorg van de hele wereld mee hoef te dragen. 

Het klinkt misschien raar maar ik voel me echt lichter, ik heb gewoon nu de zorg voor mijzelf en niet voor een ander en dat is echt superfijn. Dat maakt het veel makkelijker. Ik voel me nu echt gelukkig."

 

"Mijn rug daar gaat het nu goed mee, ben nu ook lichamelijk bezig om mijn rug sterker te maken en dat vind ik nu gewoon leuk om mee bezig te zijn. Voorheen was dit negatief, van nou ja ik ga wel bezig maar ik zat dan eigenlijk te wachten totdat het mis zou gaan. Deed het als een soort preventie tegen beter weten in en nu vind ik het gewoon fijn om te doen. Ik kijk nu naar mijn vermogen om mijn rug beter te maken, ik zie het nu vanuit de positiviteit en dat voelt goed. Ik doe nu datgene wat kan en dit is de ene dag meer dan de andere en dat is oké. Lukt iets me niet dan vraag ik toch even om hulp, net zo gemakkelijk."

 

"De grootste verandering is voor mij echt dat ik nu wel gelukkig ben. Ik durf steeds beter te zeggen wat ik wel en niet vind en wat ik wel of niet wil. Dit doe ik nu op een goeie manier, vanuit contact en uit liefde. Gewoon omdat ik het zo vind of voel en dat het dan ook niet erg is, want het is mijn mening of mijn idee en dat is gewoon goed."

 

Zijn er nog dingen die je mee zou willen geven wilt zeggen, ja 

Ook al verwacht je het niet ofzo, dat het bij jezelf ligt, of geef je altijd alles en iedereen de schuld. 

Of je gelukkig bent, begint toch wel echt bij jezelf, het klinkt cliché maar het is echt zo. 

Als je kunt inzien dat je alleen jezelf in de hand hebt en niet de rest. Dan kun je ook maar alleen jezelf veranderen en dat maakt dat je wel of niet gelukkig kunt zijn 

Dus het is de moeite waard, ja dat is gewoon zo, het is zonde als je niet gelukkig kan zijn.

 

"Ik ben vrijer, ja vrij, echt vrij, dat is echt heerlijk. Hier nog even wat voorbeeldjes van mij, ik sta er ook zelf van te kijken en ik ben er meer dan blij mee.

Als het warm is en ik denk ik heb wel zin om te gaan zwemmen, dan pak ik nu mijn bikini en ga ik zwemmen. Voorheen ging ik niet want wat denken anderen wel niet van mij als ik daar alleen heen ga. Nu ga ik gewoon en het maakt me niet uit"

 

"Vriendinnen die de halve wereld al hebben gezien en een weekendje weg met me willen, voorheen ging ik echt niet mee. We kijken nog wel even zei ik dan en dan ging ik uiteindelijk niet mee, met allerlei wazige redenen. Nu, nu heb ik er echt veel zin in. Waarom zou ik het niet doen denk ik nu, ik heb al aangegeven waar ik wel graag naar toe zou willen vliegen.

Niet meer uitstellen maar gewoon plannen en doen, ik heb er nu al zin in. Spontaan bezoek, kon echt niet, dan had ik de hele dag een rotgevoel, want dat had ik dit niet gedaan en dat was nog niet klaar, ik was dan de hele dag chagrijnig en nu. Nu geniet ik van het bezoek en zeg ik harstikke fijn dat je geweest bent en dat meen ik dan nu ook."

 

"Tot slot nog even dit, mijn ziekmelding is opgeheven, mijn werkplezier is top en ik geniet."

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.