Meld je NU aan voor onze workshop op 13 mei a.s.

Mijn manier is de beste

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 09:35

Ruim vier jaar geleden had ze burn-out klachten, deze klachten kwamen voort uit haar werk. Al jaren gaf ze aan bij haar collega’s en haar leidinggevende dat het niet goed ging op het werk. Hier werd niets mee gedaan en uiteindelijk kwamen de burn-out klachten om de hoek kijken, hier heeft ze gesprekken over gehad wat een beetje geholpen heeft. Het rotterige gevoel bleef echter sluimeren. 

“Want zeg nou zelf, de bewoners dáár werken we toch voor en die moeten toch centraal staan? Het is toch het beste om iedere dag naar buiten te gaan, de bewoners zelf keuzes te laten maken en te zorgen dat de bewoners er netjes en verzorgd uitzien. Ík knip altijd de nagels, verzorg het uiterlijk en geef oprechte en echte aandacht”.

Gedreven vertelt ze verder;

“Op het werk en als ik er nu goed over nadenk, eigenlijk ook daarbuiten heb ik overal een mening over die ik makkelijk uit. Het lijkt dan ook dat ik nergens last van heb maar zeggen wat mij raakt, wat mij bezighoudt en wat ik lastig vind, nee, dat uit ik niet. Dat houd ik voor mijzelf. En dat mag jij mij leren want daarvoor ben ik hier. Ik wil hier heel graag tips voor zodat de ander in beweging komt en ik daar geen last meer van heb”. 

Ze zat op de praatstoel en de vragen en antwoorden stroomden haar mond uit.

 

“Wat zeg je bijvoorbeeld tegen een stagiaire die geen stappen zet, die geen initiatieven toont en die alles voor de bewoners doet”?

Ik; Hoe doe je dat nu? 

“Och ik heb al zoveel gedaan, ik heb het al zo vaak tegen haar gezegd en ik deel het ook iedere keer met haar stagebegeleidster”.  

Ik; Wat is het resultaat hiervan? 

“Tja er verandert niets en daar baal ik zo enorm van, hoe duidelijk moet ik zijn. Ik had haar allang de laan uit gestuurd maar ja dat is niet aan mij".

Ik; Wat zeg je dan tegen de stagiaire? 

“Ik benoem wat ik zie, geef aan wat ze anders kan doen, zeg wat ik van haar verwacht en geef haar en haar stagebegeleidster adviezen”. 

 

De coaching stond in het teken van spiegelen, kijken waar je invloed op hebt en ontdekken welke stappen je zelf kunt zetten.

Confronterend, verhelderend en inzicht leverde het haar op. 

Confronterend omdat ze erachter kwam dat ze roddelde over haar collega’s met andere collega’s, dat ze collega’s ontweek en dat ze veel oordelen had. 

Verhelderend omdat ze begreep dat ze aan het afwachten was en inzicht kreeg ze in wat ze zelf kan gaan doen. De handvaten nam ze gretig tot zich, ze schreef ze gelijk op in haar boekje en herhaalde ze voor zichzelf. Zo ging ze gelijk na iedere sessie aan de slag, aan het oefenen en aan het doen. 

De laatste coach sessie was aangebroken en de verandering was duidelijk zichtbaar. Ze zat rustig en straalde dit ook uit. Zo mooi om te zien als iemand stappen gaat zetten in persoonlijk leiderschap. 

 

Ze vertelt opgetogen “je gelooft het niet maar de stagiaire is stappen aan het zetten, ze is in beweging en niet omdat het van mij moet, nee omdat ze zelf is gaan inzien wat ze aan het doen is. En ik heb daar een rol in gespeeld. Een positieve rol want ik ben gestopt met instrueren en voorzeggen. 

Ik ben er zo ontzettend blij mee, ik merk het echt overal, ik doe het echt anders nu, het stroomt, het voelt heerlijk en ik ben er zo blij mee. Collega’s vragen me zelfs wat er met me gebeurd is, leuk hé. Ik ben weer in positief en dit houd ik echt vast want ik wil echt niet meer terug naar mijn overtuigingen. Is toch, nu ik er zo op terugkijk, grappig dat ik echt vond dat mijn manier van werken goed en dus de beste was.

 

“Wat ik zo bijzonder vind aan deze manier van coaching is dat ik zelf tot inzichten kom, dat ik het zelf mag bedenken en dat ikzelf keuzes maak. Ik ben vroeger in therapie geweest en heb ook al eerder coaching gehad. Hier kreeg ik tips en adviezen en werd mij verteld wat ik moest gaan doen, dit was eigenlijk wel heel handig en gemakkelijk. Maar nu terugkijkend merk ik dat me dat niet veel gebracht heeft, nu wel, nu merk ik dat ik echt dingen anders ga bekijken en anders ga handelen. Ben hier zo blij mee, dankjewel”.

Coaching in Drenthe

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.