Weten wat je wel en niet wilt / leuk vindt en keuzes maken die bij je kloppen. Worden we daar in de loop van ons leven steeds beter in of toch niet?

 

'Jezelf worden’ is een thema dat we de laatste tijd vaker tegenkomen, misschien wel omdat we er door ons werk als coach nu meer op letten.
Ook voor ons blijft dit thema steeds weer voorbij komen en om aandacht vragen. 
Zo ook deze week. Sinds kort zijn we een samenwerking aangegaan met Lotte Gerland (Whats your story). Lotte gaat met ons meedenken en kijken wat wij nodig hebben om ons nog meer te kunnen gaan richten op waar wij energie van krijgen en waar we goed in zijn. Bij dat onderzoek horen vragen en bij vragen horen antwoorden en om tot die antwoorden te komen komen we bij onszelf uit.

 

Wie zijn wij individueel en wie zijn wij samen? Wat willen we individueel en wat willen we samen? Lastig maar door flink te focussen op waar we voor staan en waar we naartoe willen, komen we uiteindelijk weer bij onszelf terecht en als we authentiek en trouw blijven aan onszelf, komen en blijven we in een flow terecht waarin er ruimte is voor iedereen die ook zichzelf wil vinden en worden.

 

In elke levensfase ontdekken we wel eens dat wat ooit werkte, niet langer het gewenste effect heeft. We krijgen soms te maken met meer uitdagingen dan we denken aan te kunnen. Als we ons hier niet op instellen, lopen we het risico verbitterd te raken, sneuvelen relaties en voelen we ons alleen. De kunst is om er in de loop van je leven achter te komen, liever eerder dan later, wie je bent en wat je drijft. Want hoe beter we onszelf begrijpen, hoe beter we onderscheid kunnen maken tussen impulsief reageren en luisteren naar die innerlijke wijze stem die zegt: dit is belangrijk voor je.

 

Hoe beter we onszelf leren kennen, hoe groter de kans is dat we echt vanuit onszelf kunnen handelen en ons niet laten leiden door wat een ander van ons vindt.
Maar hoe word je dan helemaal jezelf? En wat is dat dan: ‘jezelf’? Als mensen zichzelf zijn, merk je dat vanzelf. Deze mensen zijn prettig om naar te luisteren en staan overall sterker in hun schoenen.  Het is geen trucje en je moet er wel iets voor doen en echt met jezelf aan de slag gaan.

 

Wij onderscheiden drie vormen van ‘jezelf zijn’: De eerste is: wie dénk je dat je bent. Beredeneerd vanuit het hoofd, je ratio en je ego.
Dat is wat wie we willen zijn naar de buitenwereld. Het is heel makkelijk om in die buitenste laag te blijven hangen, soms zelfs je hele leven. Maar dit is volgens ons niet de laag wie je daadwerkelijk bent, maar alleen het verhaal dat je over jezelf vertelt. De laag die daaronder zit, komt veel dichterbij: wie vóel je dat je bent. Meer vanuit verbinding met je hart: wat zijn de dingen die echt in je léven, die jou raken. Dat is niet altijd wat we aan de buitenwereld laten zien. En als laatste: wie wéét je dat je bent. Dat voel je in je buik, in je innerlijk. Dat zijn de eigenschappen die je van nature altijd al bij je hebt gedragen, maar die ondergesneeuwd kunnen zijn.

 

Zolang wij bij onszelf blijven en elkaars kwaliteiten onderstrepen vullen we elkaar aan en is er ruimte voor groei.  Wij hebben in ons werk de shift gemaakt van mij naar wij. Tel daarbij een gezonde portie humor en levensvreugde op en tadaaa; dan heb je het geheim van Sanders + De Haan.
En dat geheim delen wij heel graag met jou.

 

Liefs,

 

Elise en Jacobien

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.