“ Terwijl ik vaak rust uitstraalde gebeurde er van binnen uit zóveel. Nu ervaar ik rust. Echte rust” Afgelopen week scheen de zon en is hij spontaan een stuk gaan rijden op zijn motor. Onderweg nam hij de tijd voor een lekker bakje koffie. Héél toevallig was hij vervolgens precies op tijd thuis om op de televisie naar een voetbalwedstrijd te kunnen kijken. Een ontspannen vrije dag.

 

Voordat hij en zijn team aan het coaching traject begonnen stond Richard altijd “aan”. Hij ervaarde constant het gevoel bereikbaar te moeten zijn en loste het liefst alle problemen zelf op. Beheersen en controle waren de twee kernwoorden voor zijn manier van leidinggeven. Opleggen in plaats van vragen. De druk die Richard zichzelf oplegde zorgde voor vraagtekens in zijn hoofd. “Ik had zoveel vraagtekens in mijn hoofd. Ik wist het echt even niet meer.”

 

Toen zijn contract afliep wilde het bestuur deze graag verlengen op voorwaarde dat er iets ging veranderen in hoe Richard met zijn collega’s omging.
In eerste instantie snapte hij hier niets van. “Veranderen, wat dan? Waar heb je het over? Ik werk al zo hard en deed al zo mijn best”. Tot het licht aan ging en Richard besloot een andere koers te willen gaan varen. Hij besloot het roer om te gooien. Richard leerde dat het varen van een nieuwe koers consequenties kan hebben.

 

Mensen die eerder dichtbij stonden voelden er nu niets voor om op een andere koers verder te varen. Dit zorgde voor de nodige wrijving.
“Ik merkte aan mezelf dat ik ben veranderd tijdens dit proces, maar dat anderen zijn blijven hangen. Daar kreeg ik last van.” De consequentie was afscheid nemen. Afscheid nemen van elkaar en oude gewoontes.  Dingen eens vanuit een totaal ander perspectief bekijken. Het gekke was, alles leek op zijn plek te vallen.
Er kwam letterlijk meer ruimte. Teamleden kwamen ineens zelf met vragen of ideeën waardoor een ieder meer in zijn kracht kwam te staan. Het faciliteren van andere mensen zorgde ervoor hij nu échte rust kan ervaren in zijn hoofd.

 

“Inmiddels heb ik geleerd te vertrouwen op anderen. Dat dingen die ik vraag opgepakt worden. Soms met een omweg, soms op een andere manier, dat is nu oké”. Als we Richard vragen wat hem het meeste is bijgebleven van zijn coaching noemt hij het kaderen. Waar hij eerder altijd bereikbaar was, én wilde zijn, doet hij dit nu anders. “Het zijn gewoontes die ik zelf heb gecreëerd, het kost tijd om dat mezelf en anderen weer af te leren”. Het is een leerproces, die soms nog veel energie kost. Maar dit weegt zeker niet op tegen alle voordelen die Richard en zijn team ervaren.

 

Zij varen nu een nieuwe koers.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.