Wat wil jij? Het gaat om jou!

De telefoon gaat en gelijk is het gesprek op gang. Elkaar kennen van vroeger schept een band. Het verdriet zit haar hoog en de tranen stromen rijkelijk. "Hoe lukt het mij om ook weer te kunnen lachen en te kunnen stralen net als jullie? Ik volg jullie op social media en het enthousiasme spat er iedere keer van af. Ik mis dat bij mezelf. Ik mis het lachen en het plezier, ik wil me weer blij voelen. Mag ik bij je komen?" Het besluit was genomen en de volgende ochtend stapt ze binnen (met en grote bos zonnebloemen onder haar arm). 

 

"Ik zat niet lekker in mijn vel. Het was denk ik een samenspel van verschillende factoren die zich gaandeweg hebben opgestapeld. Ik was mezelf kwijt, echt kwijt. Op het moment dat ik in coaching ging, had ik al geruime tijd geen werk meer maar gelukkig wel een nieuwe baan in het verschiet. Ik maakte me zorgen over mijn nieuwe baan. Kon ik het nog wel? Was ik geschikt voor deze baan?

 

"Tijdens de coaching was ik, als ik er nu op terugkijk, lichtelijk in paniek. Bij jou zocht ik antwoorden op uiteenlopende vragen. Helaas gaf je deze niet. Achteraf ben ik daar blij mee alhoewel ik het op de momenten niet fijn vond. Ik wilde bijna uit jouw mond horen hoe ik met sommige situaties om moest gaan of welke keuzes ik moest maken. Wat de coaching mij echt opgeleverd heeft is dat ik dingen inzichtelijk heb gekregen. Dat deed je door mij een grote spiegel voor te houden."

 

"Het voelde vertrouwd om je van vroeger te kennen. Aan de andere kant vond ik dat ook lastig want hoe was je als coach? Jouw eigenheid, de dingen die je op social media postte en jouw lach heeft me destijds over de streep getrokken om bij je aan te kloppen. Wat ik zo leuk vind aan jou is dat je altijd zo heerlijk kunt lachen. Ook tijdens de gesprekken deed je dat en dat was echt fijn, hierdoor haalde je een stukje spanning weg en kwam bij mij de ontlading. Ik weet dat lachen in het leven heel belangrijk is en dat deed ik de laatste tijd te weinig. Naast humoristisch was je ook streng. Soms dacht ik: toe nou, geef me de antwoorden waar ik naar op zoek ben. Dat deed je niet en dat was maar goed ook. Want zoals je vaak zei: je weet het antwoord zelf". 

 

"Wat me goed bijgebleven is, is dat jij steeds dezelfde vraag herhaalde: Wat wil jij? En vaak voegde je daar aan toe: Het gaat om jou. Dit heeft bij mij echt teweeggebracht dat ik me realiseerde dat het niet goed komt met mij als ik maar bleef malen. Ik moest keuzes maken. De coaching was soms confronterend. Alles werd afgepeld met als uitkomst dat ik kennelijk niet goed genoeg ben. Ik kan steeds meer zien en ervaren dat wat ik nu doe en wat ik nu geef, goed genoeg is. Ik neem meer de leiding over mijn eigen leven en dat voelt goed". 

 

"Ik ben twee keer voor coaching geweest. Ik weet wat mij te doen staat, ik heb een aantal stappen gezet. Een aantal stappen heb ik nog te doen en dat komt nog wel, op mijn manier en als ik er klaar voor ben. Voorheen dacht ik veel voor een ander en nu bedenk ik, wat is belangrijk voor mij. Ik doe er nu alles voor om weer goed in mijn energie te komen. Door grenzen aan te geven, besluiten te gaan nemen. Want zeg nou zelf een besluit is een besluit, hoe groot of hoe klein het besluit ook is. En daar ben ik meer dan blij mee".

 

"Nu, tijdens dit interview kan ik echt zeggen dat ik stappen aan het zetten ben, terwijl de coaching net achter de rug is. En stappen blijf ik zetten. Ik denk dat als je mij over drie maanden weer vraagt hoe het gaat, er van alles anders is.

 

Ik vond het fijn dat er alle tijd was tijdens de sessies. Mijn rugzak is meer dan gevuld. Ik heb nieuwe tools die ik in kan zetten als ik eraan toe ben. Jullie laten zien wat er gebeurt en geven inzicht".

 

Met zonnige groet,
Jacobien de Haan en Elise Sanders
 
 

Sanders + De Haan, tip van de week:

Ga eens een laagdrempelige opfriscursus/sessie/workshop verzorgen, van een dag of dagdeel. Dit kan helpen om alles wat je in de sessies hebt geleerd, weer even op te frissen. Het inspireert om met gelijkgestemden zulke sessies bij te wonen, bijvoorbeeld over een bepaald thema.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.