De professor arriveerde bij het huis van de zenmeester en al jubelend over alle titels en diploma’s die hij gedurende zijn lange jaren van studie verworven had, stelde hij zichzelf voor. Vervolgens vertelde hij de zenmeester wat de reden was van zijn bezoek, namelijk het leren van alle geheimen van de zenwijsheid. 

In plaats van hem van alles uit te leggen, nodigde de meester hem uit voor een kopje thee. Toen het kopje bijna vol zat bleef de wijze man, die blijkbaar ergens door werd afgeleid, de thee maar inschenken, waardoor de vloeistof op de tafel terechtkwam.

De professor kon het niet laten om iets te zeggen. “Het kopje is vol, er past geen thee meer bij,” waarschuwde hij. De meester zette de theepot neer en bevestigde: “Jij bent als het kopje: je arriveerde hier tot aan de rand gevuld met meningen en vooroordelen. Tenzij je kopje leeg is, zul je niets kunnen leren.”

We hebben net weer te horen gekregen dat ons land in volledige lockdown gaat. Een harde noot om te kraken. Er worden weer veel mensen geraakt op verschillende vlakken. Kinderen moeten weer thuis blijven en jongeren voor wie sociale contacten juist belangrijk zijn moeten zich weer aanpassen. Een verdrietige tijd voor velen.

Toch is het wat het is. 

De vraag is; hoe ga je hiermee om? Ga je je zoveel mogelijk aan de afspraken houden? (100% inzet) Onderhoud je het contact met anderen, ook als ze er een andere mening op na houden? (wat beloof je jezelf) Blijf je positief en ga je kijken wat er wel kan en wie je daarbij zou kunnen helpen? (ik ben dankbaar) Ga je accepteren dat we in deze pandemie zitten, blijf je met jezelf en anderen in verbinding en ga je elkaar daarin steunen (ik heb een keuze) 

 

Als we vol met vooroordelen zitten, is het onmogelijk om te leren en nieuwe overtuigingen in overweging te kunnen nemen. Het is nodig dat we ‘onszelf leegmaken’ van oude principes en openstaan voor nieuwe leringen.

Ook nu en misschien wel juist nu.

We wensen iedereen veel sterkte en goede moed!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.