Perfect was niet perfect genoeg...

Haar levensmotto voordat ze het coaching traject instapte? Perfect was niet perfect genoeg. Inmiddels weet ze dat je levenslang leert én dat wie leert fouten mag maken.

 

Het team waarin ze werkt liep niet helemaal lekker. Dit wist ze. Dit voelde ze. Maar toen er vanuit haar werkgever werd aangestuurd op een coaching traject stond ze niet meteen te springen. Het voelde alsof er zou worden meegekeken en meegeholpen haar zwaktes aan te tikken. Gelukkig blijkt al tijdens de eerste bijeenkomst op locatie dat dit niet de intentie zal zijn. “Sanders en De Haan verwoordden de coaching tijdens deze bijeenkomst als een helpende hand om het beste uit jezelf te halen”.

De manier waarop dit werd gebracht zorgde er voor dat ze het ging geloven en voelen. Dit gaf haar de lucht en ruimte die ze nodig had om opener te kunnen zijn. In tranen zei ze: “Ik verlang naar vrijheid. Niet meer de hele tijd bezig zijn met wat anderen van me vinden". Op onze vraag of ze die vrijheid inmiddels gevonden heeft antwoordt ze: “Het is een proces en het is er nog niet altijd of helemaal”.

 

Wat ze wel merkt is dat het haar niet veel meer uit maakt of mensen haar aardig vinden of niet. Op haar werk komt ze met een duidelijk taak als professional. Ze houdt zich aan die taak en is er van overtuigd dat ze dit goed doet. Ze is duidelijker en zichtbaarder voor anderen. Mensen weten beter wat ze aan haar hebben en waarvoor ze haar kunnen inschakelen. Dit doen ze dan ook sneller.

 

Tijdens het proces werd duidelijk dat haar “zwakheden” gedeeltelijk voortkwamen uit haar eigen overtuigingen. “Je maakt je eigen zwakheid omdat jij daarin gelooft”. Ze leerde dat ze haar eigen vijand was, maar ook dat ze zelf de macht had om dit te sturen. Dit inzicht zorgde ervoor dat ze de hordes en spannende stappen die ze moest nemen aan durfde te gaan.  “Zolang je anders doet wat je anders kunt doen, dan heb je er zelf alles aan gedaan”.  Heel soms, als ze wat minder goed in haar vel zit, komen de oude gedragspatronen weer naar boven. Ze herkent ze en weet er mee om te gaan. “Mezelf ook oké vinden als anderen dat (even) niet vinden zegt misschien wel meer over de ander dan over mij”.

 

Wat haar het meeste aansprak in de manier waarop ze gecoacht is? “Dat het niet te zwaar werd gemaakt. De oprechte betrokkenheid, altijd beschikbaar zijn en de flinke dosis humor die mij hielp om te relativeren”. Hierdoor werden zware zaken toch net iets lichter en kwamen er andere inzichten in haar eigen manier van denken en/of handelen. Ze leerde dat de bal áltijd bij haar ligt...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.