Ik zag geen uitkomst meer maar staal nu als nooit tevoren.

Het is vlak voor de jaarwisseling als Achiena belt. Ze was de hoop op beter verloren. De psycholoog had haar geadviseerd zich af te laten keuren omdat ze niet te helpen was. 

Doordat ze al eerder burn-out was geweest waren alle alarmbellen aan het gaan toen ze al langere tijd niet lekker in haar vel zat. Ze zat alweer een tijdje thuis en had verschillende hulp gehad wat niet hulp.

Ze werd steeds banger, durfde niet meer buiten en zag het niet meer zitten.

Door haar leidinggevende werd ze op Sanders en De Haan geattendeerd. In eerste instantie sceptisch maar toch nieuwsgierig trok ze de stoute schoenen aan en startte aan het traject "en nu IK!'

In het verleden had ze een ernstig auto-ongeluk meegemaakt en door ziekte dacht zij zich nooit meer beter te gaan voelen. Dat dit haar leven zou zijn en dat ze daar genoegen mee moest nemen. Tot het eerste gesprek.......

"Er kwam iets heel anders aan het licht dan dat ik verwacht had. Ik dacht dat mij die gebeurtenis mij de das om had gedaan maar het bleek veel vroeger in mijn jeugd een dingetje te zijn geweest, wat mij eigenlijk toch meer geraakt heeft dan ik dacht. Daardoor heb ik mij van de mensheid afgeschermd in plaats van dat ik vrolijk meedeed en dat ik niet meer de leuke dingen zag maar alleen de negatieve."

Er ging een wereld voor haar open toen ze haar eigen aandeel kon zien en ze ging voortvarend aan de slag. Ze ruimde de obstakels die er nog waren op en zag opeens prachtige bomen en kreeg oog voor haar omgeving. Ze stapte zelf op mensen af en eenmaal in de supermarkt raakte ze niet meer uitgekletst met mensen. Ze is er ondersteboven van. Wat gebeurt er allemaal en hoe kan dit?

Achiena vertelt verder; "Ik sta er nu zo anders in. Ik ben bezig gegaan met wat ik echt wil en wie ik wil zijn. Ik wil weer kunnen lachen, vrolijk zijn en door die dingen in te zien ga je langzamerhand anders tegen jezelf aankijken en door dat constant te herhalen in de sessies én mijn boekje erbij te houden is het gelukt. Dat notitie boekje heeft me er letterlijk doorheen geloosd omdat ik het steeds kon teruglezen. Ik ben gaan inzien dat ik het anders kon gaan doen en anders in het leven kan gaan staan. Positief."

Uiteraard heeft ze nog af en toe een dipje, vertelt ze, net als daarvoor maar nu blijft het niet meer hangen. Dat is een heel proces maar kijkend naar hoe het nu met haar gaat heeft het haar veel gebracht.

Welke inzichten heeft het haar opgeleverd? "In het begin geloofde ik het niet zo maar gaandeweg ben ik gaan inzien dat ik het allemaal zelf heb gedaan. Weliswaar met jullie hulp maar toch heb ik het zelf gedaan. Ik ben in mezelf gaan geloven en ben eerlijk naar mezelf geworden."

Naast die inzichten voelt ze meer vertrouwen in zichzelf en stapt ze nu makkelijker op anderen af. Ze heeft zelfs een bestuursfunctie aanvaard! Dat wat anderen al lang in haar hadden gezien, gelooft ze nu ook zelf. Ze is van stilstaan in beweging gekomen. 

"Wat heb ik veel gehuild tijdens de sessies maar ook gelachen!" zegt ze als we haar vragen wat haar het meest is bijgebleven van het traject. Ook het BOEKJE zal ze niet vergeten. Dat was haar leidraad en kan ze altijd in terugkijken als ze het nodig heeft. Ze is zo enthousiast over haar transformatie dat ze in haar omgeving folders van Sanders en De Haan is gaan uitdelen.

We kunnen allemaal met een goed gevoel terugkijken op dit traject. Het is nooit klaar maar ze weet nu hoe ze weer terug kan komen in het positieve en dat ze zelf een keuze heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.