Weer zelf aan het roer!

Samen blikken we terug, we zitten aan de ruime vergadertafel in zijn kantoor. Op de buitengevel en binnen op de muur pronken warme sierlijke letters van zijn prachtige bedrijf. Het was een feestje om samen op te trekken met Jan Geert, wat een warme persoonlijkheid en een onuitputtelijke enthousiasme en gedrevenheid voor zijn bedrijf.

“Het begon met een mailtje waarin zonder oordeel de vinger op de zere plek werd gelegd. Want als ik nu terugkijk schuurde het al een hele tijd en kwam ik steeds vaster te zitten. Het aanbod om erover in gesprek te gaan greep ik met beide handen aan. Zo langer doorgaan wilde ik niet maar hoe en/of wat anders gaan doen lukte me niet alleen”.

 

Blij en met vernieuwde energie blikt Jan Geert terug. “Ik ben er echt van opgeknapt, zo heb ik veel meer lucht in mijn hoofd, grip op de planning, inzichten verkregen en handvaten. Ik bewaak nu dat ik mezelf niet meer in hetzelfde gat graaf en als het dan toch gebeurt weet ik nu wat te doen. Want echt waar, van de week overkwam het me nog, ik trapte in mijn oude patroon en mijn oude valkuil. Ik nam het over van iemand anders, maakte het mijn probleem en toen zat ik ermee. Gelukkig weet ik nu wat ik dan te doen heb en dat is oplossen. Niet gaan parkeren of over na blijven denken, nee oplossen. En dat heb ik gedaan, gelijk die avond doorgewerkt, afgerond, werkzaamheden verschoven en de planning aangepast. Even een tandje erbij en gaan. Actie. En dat voelt echt zó goed”.

 

“Het hele proces en alles wat er sinds het eerste gesprek gebeurd is kan ik echt zeggen dat ik het met veel plezier ben aangegaan, het was een fijn proces, vond het zelfs hartstikke leuk. De gesprekken waren fantastisch, ik was wel redelijk aan het dippen. Vond het heel fijn dat alles uitgesproken kon worden, we heerlijk samen konden sparren en mij een spiegel voorgehouden werd, ik heb geleerd en bovenal genoten”.

 

“Natuurlijk heb ik nog steeds verbeter punten maar enkel het feit dat ik er bewust van ben maakt dat het zoveel luchtiger is. Ik maak nu de schifting wat is relevant en wat is minder relevant en dat geeft mij heel veel rust. Ik ben echt veel relaxter, wacht niet meer af maar stel een vraag of ik ga het gesprek aan. Is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk maar ik doe het wel”.

 

Krijg je reacties? “Nee, ik krijg geen directe reacties maar ik merk het wel in het contact. Je krijgt immers wat je geeft. Ik heb meer ruimte en dat straal ik uit”.

 

Doe je dingen anders dan voorheen? “Jazeker, ik pak de dingen nu sneller op en schuif niet meer voor me uit. Voorheen deed ik alles om de ander te plezieren, wrong me in allerlei bochten en vergat daarbij mijzelf. Dit zat zo in mijn systeem dat ik alles op alles zette voor een ander, ik holde maar door. Nu besluit ik wat ik zelf wil en doe dat dan vervolgens, zo zeg ik nu iets af zonder me daar rot onder te voelen en zonder het uit te hoeven leggen.

 

Wat ik ook anders doe is het maken van afspraken. Voorheen stelde ik het uit, met als gevolg dat het in mijn hoofd bleef en ik dubbel werk had. Nu zeg ik direct wanneer ik ruimte heb en ik maak gelijk een afspraak. Alles valt op zijn plek, ik heb mijn regie terug, het loopt lekker en ik ben zelf aan het roer”.

 

“Het lijkt me aardig om als vervolg stap de opleiding bij jullie te gaan volgen.
Niet zozeer om zelf als coach aan het werk te gaan maar wel als werkgever het coachen en begeleiden van medewerkers. Hoe de ander te stimuleren, enthousiasmeren en de taken zelf op laten pakken daar kan ik nog wel wat handvaten in gebruiken. Eigenlijk word ik er wel enthousiast van er is immers niks mooiers dan mensen in hun kracht te zetten”.

 

Jan Geert Muntinga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.