Met de datum van mijn pensioen al op papier kwam ik tot het besef dat ik nog wel wat “oud zeer” op te ruimen had. Ik wilde dat graag voor mijn pensioen hebben gedaan zodat ik het daar kon laten waar ze ook waren ontstaan: op mijn werkplek. Daar heb ik in totaal 36 jaar gewerkt.

 

Begonnen als 17-jarige heb ik zware jaren in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking meegemaakt. Na een burn-out heb ik nog twee jaar in de keuken van dezelfde organisatie gewerkt waarna ik ben gestopt met werken om mij te richten op mijn groeiende gezin.

Door jaren vrijwilligerswerk kon ik op enig moment een opleiding doen zodat ik een baan kon kiezen in de administratieve sfeer. Mijn eerste sollicitatiebrief ging evenwel toch naar mijn eerste werkplek.

Daar werd ik aangenomen op de receptie en daar werk ik nu, na 28 jaar, nog steeds.

Toch heb ik ook deze jaren “zere plekken” opgelopen en die wilde ik nu met hulp opruimen.

Doordat ik Sanders&DeHaan ken, was voor mij de keuze eenvoudig. Door deze voorkennis zou ik mij binnen zes bijeenkomsten veilig genoeg voelen om zoveel mogelijk handvatten aangereikt te krijgen zodat ik me daarna in mijn eigen tempo door kan ontwikkelen.

Een afspraak met mijn leidinggevende was snel gemaakt en nog sneller kreeg ik toestemming om dit coachingstraject aan te gaan.

Ik voelde me gezien en erkend. 

Eigenlijk had ik dit nog niet vaak meegemaakt.

Daarna was de eerste afspraak met Sanders&DeHaan snel gemaakt. En wat kreeg ik duidelijke en prachtige handvatten aangereikt. Daar kon ik direct mee aan de slag.

In “mijn boekje” kon ik bijhouden wat ik deed; voor mezelf uitschrijven hoe ik zaken wilde aanpakken en bijhouden, hoe bepaalde gesprekken waren gegaan. Voor mij heel belangrijk en waardevol.

Elke week weer even controleren of ik op de goede weg was. Bij mij duurt het soms even voordat “het kwartje valt”.

En dat wat ik niet goed had aangepakt, deed ik de week daarna gewoon nog een keer.

Daar leer ik het meeste van!

Elke sessie werd afgesloten met woorden van waardering. De eerste keer was ik in tranen. Wat is het fijn om gezien te worden en dat dan ook te horen.

Deze week had ik met mijn team een werkoverleg. Ik besloot om daar uit te leggen met welk coachingstraject ik bezig ben. Ik had mijn boekje meegenomen omdat ik hen het stukje wilde voorlezen dat ik aan mezelf heb geschreven n.a.v. een -voor mij- traumatische ervaring op de werkvloer wat toen het begin inluidde van mijn eerste angstperiode. De meest zwarte periode van mijn leven. Dit las ik hen voor en laat ik jullie nu ook lezen:

 

Lieve Alie,

 

Op de werkvloer,

Toen jij je eigen identiteit voor 75% uit je liefde en zorg voor de bewoners haalde.

Toen jij die zomer heel veel dubbele diensten had gedraaid omdat er veel ziekte maar geen vervanging was.

Toen je na die zomer van vakantie terug kwam en in het werkoverleg te horen kreeg dat je helemaal niet goed had gewerkt.

Toen daarna de aanvallen van hyperventilatie zijn begonnen. Het begin van de eerste lange angstperiode.

Het was wat het was.

Ik was toen niet in staat om alles in het juiste perspectief te zien; vooral niet de rol van de anderen.

Ik moest nog zoveel leren; leren van mezelf te houden, leren om de rol van de anderen te zien, te herkennen en te erkennen.

Ik heb geleerd, zoveel geleerd…..

Ik heb geleerd jou te zien als de mens die je toen was.

De mens met het grote hart, het te grote hart.

Het hart dat harder klopte voor de bewoners en je vriendschappen dan voor jezelf.

Dat is nu anders. Ik heb geleerd van mezelf te houden en ik dank jou daarvoor.

Want ook door jou ben ik de mens geworden die ik nu ben. Krachtig en sterk.

Bedankt!

Ik houd van jou….

 

Ik heb dit stuk bewust gekozen om voor te lezen omdat ik heb gemerkt dat we in de coronatijd steeds verder van elkaar wegdreven. 

Niet alleen op het werk maar ook in het leven. En voor mij is en blijft het belangrijk dat we kwetsbaarheid durven te tonen want dat is kracht.

 

Dit coachingstraject is bijna afgesloten maar het heeft mij al heel veel gebracht. Daarvoor grote dank voor de begeleiding en voor mezelf.

 

 

Alie de Vries

Reactie plaatsen

Reacties

ML de Vries
2 jaar geleden

Alleen maar bewondering voor deze prachtige vrouw! Vol trots kijk ik naar mijn moeder. Bewondering en liefde 💜

Wies
2 jaar geleden

Wat een mooie brief Alie, ik weet dat je veel angsten hebt overwonnen. Ik vind je echt een mooi mens en een krachtige vrouw. Het werken aan jezelf heeft je door de jaren heen alleen maar sterker gemaakt. ❤️

Esther
2 jaar geleden

Lieve Alie

Respect dat je dit bent aan gegaan. We hebben zoveel moeilijke periode’s op het werk mee gemaakt.
Natuurlijk waren er ook hele mooie tijden en vooral de bewoners waren een lichtpuntje.
Zelf merk ik dat ik na eerst in de WAO te zijn beland en nu van mijn pensioen mag genieten dat ik eindelijk alles op een rijtje krijg..
Hopelijk kan je nu alles achter je laten en gaan genieten van je pensioen dat wens ik je van harte.

Liefs Lisa Esther

Hofstra Nina
2 jaar geleden

Lieve Alie, je bent zo'n geweldig mooi mens, van binnen en van buiten. Sterk was je altijd al en dat heb je gelukkig ontdekt bij jezelf. Binnenkort is het tijd om heerlijk te gaan genieten op weer een heel andere manier...je pensioen. Dat gaat lukken. Ik vind je een topper en ben heel trots op je, hoe je alles opgepakt en aangepakt hebt. Love you, je xschoonzus.

karina frie
2 jaar geleden

lieve Alie, was altijd fijn jouw stem te horen aan de telefoon als we belden, was altijd fijn je te spreken aan de balie als we langs kwamen, je bent een mooie en lieve vrouw met een hart zo groot❤ Straks lekker genieten van je hobby's en genieten van je dierbaren om je heen.

Hilda Bennink
2 jaar geleden

Alie wat moedig en krachtig om dit op papier te zetten en voor te lezen.

Coby Stellema
2 jaar geleden

Lieve Alie, jij bent voor mij het voorbeeld dat er goede mensen bestaan.

Ilna Grooters
2 jaar geleden

Mooi dat je de ontwikkeling die je nu doormaakt deelt met ons. Heerlijk om straks zo met pensioen te gaan! Blij met jou als vriendin. Dikke kus, Ilna

Doewinus
2 jaar geleden

Ik ben al vele jaren trots en vol liefde voor mijn zus. Deze brief en dit traject dat ze met zichzelf is aangegaan, bevestigt alleen maar wat ik al die jaren voel..... Ik hou van je lieve zus. Ik ben bij dat jij dat nu zelf ook doet.......

Ilona
2 jaar geleden

Wat goed en dapper om dit te delen. Ook een mooi streven om oud zeer op te ruimen, wat letterlijk nog meer ruimte zal geven voor andere mooie dingen.. Alie, il heb je leren kennen als een ontzettend lieve vrouw met het hart op de goede plek. Ik hoop dat je een mooi afscheid krijgt en nog heel veel jaren mag genieten van je welverdiende pensioen.